
یک برنامه توسعه فردی مطلوب شامل چه مواردی است؟
یک برنامه توسعه فردی مطلوب شامل چه مواردی است؟
یک برنامه توسعه فردی مطلوب شامل چه مواردی است؟
- برای توسعه فردی، لازم است تمام وظایف، فعالیتها، و دورههای آموزشی مدنظر قرار گیرند. برای این منظور، سازمان نیاز به تحلیل اطلاعات و مشاوره از جانب متخصصین شغلی، کوچها، یا منتورها دارد تا آموزشها و صلاحیتهای اساسی را مشخص کند. هر فعالیتی که بهبود عملکرد در موقعیت فعلی یا آیندهٔ شخص را تضمین کند، جزء برنامه توسعه فردی محسوب میشود. همچنین، تعیین یک بازهٔ زمانی مشخص برای اتمام آموزش نیز حیاتی است.
مراحل شکلگیری برنامه توسعه فردی
نوشتن یک برنامه توسعه فردی به همراهی یک فرد متخصص شامل کوچ، منتور یا سرپرست نیازمند است اما بهطورکلی روند آن را میتوان به سه مرحله اصلی: موقعیت کنونی، موقعیت مطلوب و مسیر و چگونگی رسیدن به موقعیت مطلوب با توجه به اهداف فردی و سازمانی تقسیم کرد.
- شناخت و آگاهی از موقعیت فعلی: در حال حاضرکجا هستم؟
در مرحله اول از برنامه توسعه فردی، مهارتها، علایق و ارزشهای فعلی خود را ارزیابی کنید. علاوه بر ارزیابی نقاط قوت شغلی و زمینههای توسعه،
سؤالاتی از این قبیل را بپرسید:
- برای چه چیزی ارزش قائل هستم؟
- چقدر از کار فعلی خود راضی هستم؟
- شغل من چقدر پاسخگوی نیازهای من است؟
- اگر میخواستم تغییری ایجاد کنم آن تغییر، چه خواهد بود؟
- دیگران چگونه مرا میبینند؟ چگونه میخواهم دیده شوم؟ میخواهم چه جور آدمی باشم؟ چه چیزی باعث خوشحالی من میشود؟
- تعیین موقعیت مطلوب: میخواهم کجا باشم؟
بعد از بررسی علایق، مهارتها و ارزشهای فعلی خود، بررسی گزینههای موجود را شروع کنید.
سؤالاتی از این قبیل بپرسید:
آیا میخواهم به یک سازمان جدید بروم؟ آیا میخواهم بر کیفیت شغل فعلی بیفزایم؟ آیا میخواهم مهارتهای جدید ایجاد کنم؟ اگر آری، چرا و چه مهارتهایی؟
با مدیر یا سرپرست خود صحبت کنید و ببینید کدام گزینهها در دسترس هستند. مصاحبه کنید، اطلاعات لازم را گردآوری کنید و از دیگران درباره نگرشی که نسبت به شما دارند، سؤال کنید. واقعیت را بسنجید و نیازهای خود را با گزینهها تطبیق دهید. به نیازهای مشتریان هم فکر کنید. سازمان شما چه برنامهای برای رفع نیازهای مشتریان دارد و چه تقاضاها و خطراتی در این مسیر وجود دارد؟
- تعیین مسیر و چگونگی: چگونه به نقطه مطلوب برسم؟
پس از تصمیمگیری در مورد جایگاهی که میخواهید در آن باشید، بخشهایی را که میخواهید توسعه دهید، شناسایی کنید. سؤالاتی از این قبیل بپرسید:
کدام مهارت، دانش و توانایی خاص را دارم؟ چه چیزهایی را لازم است تقویت کنم تا به جایی که میخواهم برسم؟ چه مواردی را برای کارهای بعدی لازم است از نو یاد بگیرم و در خودم ایجاد کنم؟
موانع خود را مشخص کنید. برای غلبه بر موانع به چه چیزهایی نیاز دارم؟ چه چیزی در مسیر من است؟ کجا باید تغییر کنم؟ علت موانع را شناسایی کرده و نیازها و اقداماتی برای غلبه بر آنها تعیین کنید.
- بحث با سرپرستان پیرامون اهداف توسعه
نقش سرپرستان و مدیران در فرآیند تدوین برنامهریزی توسعه فردی، به عنوان یک مربی و هدایت کننده ( coach ) است. این افراد امکانات و تسهیلات لازم را برای افزایش دانش و مهارت و توسعه جوانب مختلف کارکنان جهت دستیابی به اهداف توسعه فراهم میآورد.
پس از تعیین اهداف توسعه، جلسهای میان کارکنان و سرپرستان شکل میگیرد و فعالیتهایی که مورد حمایت و تایید سرپرست است، مشخص میشود.
- اجرای عمل و نظارت بر پیشرفت فرآیند
پس از ایجاد برنامه توسعه فردی با مشارکت کارکنان و سرپرستان، زمان آن فرا میرسد که هر یک از کارکنان آماده انجام و تکمیل این فعالیتها شوند. فرآیند نظارت بر پیشرفت کارکنان و همچنین اثربخشی انجام فعالیتهای توسعه نیز توسط سرپرستان آنها به صورت دورهای مورد ارزیابی قرار میگیرد.
- دریافت بازخورد مستمر از سرپرستان
پس از ارزیابی فعالیتهای کارکنان و سنجش کارایی و اثربخشی آنها، در صورت نیاز به تغییر و یا اصلاح برنامه، کارکنان از سرپرستان بازخورد دریافت نموده و به این ترتیب چرخه ای از برنامهریزی توسعه فردی در سازمان ایجاد میشود.
منبع:کانال مدیریت منابع انسانی